Kommitténs utredare Kurt Eliasson besökte förra veckan bostads- och samhällsexpo Vallastaden i Linköping. – Med kreativitet och innovation har man lyckats göra mycket inom befintliga byggregler, säger Kurt Eliasson.

Kurt Eliasson besöker bostadsutställnignen Vallastaden i Linköping
Kurt Eliasson besöker bostads-utställnignen i Vallastaden i Linköping.

Med fokus på framtidens sätt att bygga, bo och leva visades ett 70-tal lägenheter upp med kreativa lösningar för olika behov. I Vallastaden samsas villor, radhus, flerfamiljshus, generationsboenden, bostadsrätter, hyresrätter och studentboende i samma kvarter. Hållbarhet, energieffektivitet, plats för möten och innovativa lösningar är ledord i många av utställningsbostäderna.

– Med kreativitet och innovation har man lyckats göra mycket inom befintliga byggregler. Det kommunala bostadsbolaget Stångåstadens dynamiska lägenhet var särskilt spännande. De hade hittat intressanta lösningar för att förvandla bostaden från en enrumslägenhet till en femrumslägenhet för att anpassa bostaden efter hur många som bor i den under olika veckor, säger Kurt Eliasson.


Bild på en hiss som sänks ner från taket.En säng hissas ner från taket och skapar ytterligare ett sovrum.

I samband med utvecklingen av Vallastaden har Linköping också tagit fram en ny modell för samhällsbyggnad, Vallastadsmodellen. Modellen ryms inom gällande regler och använder den kommunala verktygslådan för stadsbyggnad: detaljplan, fastighetsindelning, kvalitetsprogram och marktilldelning.